Gratis FRAGT
MED GLS OVER 499 // SPAR 15% BRUG KODEN "ALTANENSDAG15"*

Guide: Vores bedste tips til forspiring

08/03 2021
Guide: Vores bedste tips til forspiring

Foråret er på vej og du er måske gået i "forspiringstanker" og begyndt at forberede dig på, hvordan og hvad du skal plante på altanen denne sommer.

 

At forspire kan måske virke som en stor mundfuld, men det er det faktisk ikke.

Mit bedste råd til dig, er: "keep it simple". Lad være med at vælge 10 forskellige planter du ønsker at så denne sommer, hvis du aldrig rigtig har haft succes med planter før. 

Derudover så tænk over, hvor meget plads du har på din altan. I starten fylder planerne ikke meget, men med tiden vil de kræve store krukker, hvis du vælger nogle store planter. Det kan sagtens lade sig gøre, men du har næppe plads til 15 kæmpe store krukker på din altan.

Og lad os så komme i gang.

 

Forspiring guide

 

1. Så på det rigtige tidspunkt

Hele ideen med at forspire er, at have planter klar til at komme udenfor, når vejret tillader det - dvs. som regel når der ikke længere er frost om natten.

De fleste frø har en guide til, hvornår de skal forspires. Der står ofte 4-8 uger før udplantning - dvs. 6-8 uger før du er sikker på der ikke længere er nattefrost.

Læs på pakken/posen af de frø som du skal så - der står helt sikkert, hvornår de anbefaler forspiring. De fleste er fra midt marts til midt april.

 

2. Potte, væksthus, mini drivhus? Hvor skal mine planter forspire?

Du har mange muligheder i forhold til, hvor du skal forspire. Det behøver overhoved ikke være besværligt, og du behøver ikke, at anskaffe dig alt muligt. 

Mange er glade for mini drivhuse i plastic som man kan købe hos de fleste plantecentre.

Men du behøver ikke nødvendigvis at købe noget - du kan forspire i nærmest hvad som helst. Fx. kan du lave en potte af avispapir, af en mælkekarton eller hvad du ellers kan finde. Det vigtigste er bare, at der er dræn i bunden, så hvis du fx. sår i en mælkekarton, så skal du prikke nogle huller i bunden. Derudover skal du have en dybde i din forspirings potte på minimum 5-7 cm.

 

3. Brug jord der er beregnet til forspring

Jeg har lavet denne fejl et par gange. Jeg har plantet i den første og den bedste sæk jord jeg fandt i plantecenteret, men det er en fejl! 

Der findes jord til forspring så brug det - det indeholder mere sand og mindre gødning, og det giver dine frø en sikker, behagelig start på "livet" uden at blive brændt af. Almindelig plantejord indeholder for meget gødning 

 

4. Så skal der plantes 

Tjek på pakken med frø hvor dybt det skal plantes. Helt små frø kan ofte blot spredes ud på jordoverfladen, mens større frø skal begraves. Jeg plejer altid at plante 2 frø pr. potte - hvis begge spirer hiver jeg den ene ud og lader den anden gro. På den måde er du sikker på at der kommer noget, hvis nu det ene frø skulle være en fuser.

Potterne kan du stille i én bakke, et væksthus eller en plasticbøtte. Det behøver ikke, at være fancy! Dæk herefter til med enten låget til dit mini drivhus eller noget film. Film gør arbejdet ligeså fint. Sørg for at der kan komme lidt luft til dine frø.

Når frøene er plantet skal du vande forsigtigt. Brug evt. en forstøver i starten, så du ikke kommer til at overvande.

Stil dem lyst men ikke i direkte sol - ved stuetemperatur.

Også... venter du.

 

5. Vand og lys

Du skal selvfølgelig sørge for at dine nyplantede frø aldrig tørrer ud. Vand dem med en forstøver eller en lille vandkande - jorden må ikke være meget våd, men den må heller ikke tørre helt ud. Dette stadie er stadig for tidligt til, at planterne kan tåle gødning. Så snart de spirer en anelse skal du fjerne film/plastic låg.

Hvis du har dine planter i en vindueskarm så vend dem ind imellem så de ikke kommer til at læne sig mod lyset. Hvis de ikke får nok lys vil dine planter blive svage - men de skal ikke stå i direkte sollys. En lys vindueskarm er perfekt. 

6. Omplantning og gødning

Hvis du har plantet dine frø flere sammen så er det vigtigt at du omplanter dem så hver plante får deres egen lille potte. Hvis der står mange planter sammen så vil de kæmpe om lyset og ikke få den vækst de kræver. 

Du kan omplante første gang i små potter når planterne har fået 2 blade udover kimbladende - altså 4 blade i alt. Vær forsigtig når du gør det for rødderne er skrøbelige, og brug stadig forspiringsjord. Det er stadig ikke nødvendigt med gødning, og for meget næring i jorden kan svede rødderne og ødelægge dine planter.

Du kan begynde at give gødning efter ca. 4-5 uger - husk at følg instruktionen på det gødning du har købt. Du kan også lave din egen gødning ved hjælp af bokashi, hvor du bruger dit gamle madaffald til at lave kompost. Du kan læse mere om det her.

 

Forspiringsguide

 

Problemer og hvad der kan være sket

Der kan opstå forskellige problemer når du forspirer. Jeg vil prøve at besvare de mest normale problemer og spørgsmål herunder. Hvis du har andre spørgsmål så skriv endelig til mig på altanliv@altan.dk - jeg er ingen planteekspert, men jeg vil meget gerne komme med mine bedste tips til dig.

 

Kun få af mine frø spirer - hvad er der sket?

Først skal du tjekke frøpakken - har du overholdt de krav som frøet har til miljøet det skal gro i? 

Hvis jorden har været for kold, og desuden meget våd, så er der stor sandsynlighed for, at frøene rådner. Du kan nemt se det ved at grave et frø op - hvis det er opsvulmet og helt blødt så er det dét der er sket. 

Har jorden været for tør, så er frøet udtørret før at rødderne har nået at tage fat. 

Sidste problem der ofte opstår er, hvis frøet er for gammelt - så kan det ofte ikke gro.

Ligemeget hvad så er den eneste løsning at starte forfra.

 

Mine spirer er nogle tynde, ranglede fætre som vælter af ingenting

Hvis frø og spirer ikke får nok lys så vil de gro til ranglede stænger - find et andet sted mere mere lys, hvor du kan stille dine planter. For høje temperaturer kan også give tynde, spinkle spirer. 

 

Der gror mug på jorden omkring mine planter - skal jeg være bekymret?

Mug på overfladen af jorden er et tegn på, at jorden er for våd. Det behøver ikke at skade dine planter, men du er nød til at ændre på din vanding.

Prøv at undgå at vande i nogle dage og sørg for god udluftning omkring planterne. Du kan evt. prøve at skrabe lidt af muggen væk, eller omplante i frisk jord.


Vores mission er at bidrage til en øget livsglæde hos byens borgere. Altanen er for mange et frirum der forbindes med samvær, afslapning og kvalitetstid med venner og familie, og hos Altan-liv vil vi gerne være med til at højne netop disse elementer.

Tilmeld dig vores
nyhedsbrev
Altanliv.dk - din webshop med altanmøbler og tilbehør til din altan

Vi understøtter desværre ikke længere Internet Explorer.

Opgrader din browser for at købe fra altanliv.dk

Download den nyeste version af Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox

x